29/11/09

«Kαμπανάκι» Ε.Ε. για Aτμοσφαιρική Ρύπανση Tων Κώστα Καρκαγιάννη και Ζώγιας Κουταλιανού

Η Ελλάδα και επτά ακόμη κράτη-μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία) δεν έχουν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να περιορίσουν την εκπομπή των, εξαιρετικά βλαβερών για την υγεία, αιωρούμενων σωματιδίων (PM-10) και χθες έλαβαν προειδοποιητικές επιστολές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέχρι το 2005 τα κράτη-μέλη όφειλαν να περιορίσουν τη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια (το όριο είναι 40 μg/m3 μέση ετήσια συγκέντρωση και 50 μg/m3 ημερήσια συγκέντρωση μέχρι 35 φορές τον χρόνο). Πολλά κράτη ζήτησαν παράταση μέχρι το 2011, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι θα δοθεί μόνο σε χώρες που καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες να περιορίσουν τα PM-10. «Καλώ τα οκτώ κράτη-μέλη να βελτιώσουν την προστασία των πολιτών το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε χθες ο επίτροπος για το Περιβάλλον, κ. Σταύρος Δήμας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. οι πρόωροι θάνατοι που αποδίδονται στα PM-10 υπολογίζονται σε 271.000 αν δεν ληφθούν μέτρα αμέσως.
Της επιστολής το αληθές επιβεβαίωσαν μετρήσεις του Εργαστηρίου Θερμοφυσικών Ιδιοτήτων και Περιβαλλοντικών Διεργασιών του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ που έχει αναπτύξει δίκτυο 20 μετρητών στη Θεσσαλονίκη. Εως και τρεις φορές άνω των επιτρεπομένων ορίων είναι οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Καταγράφηκαν συγκεντρώσεις έως και 150 μg/m3 (εβδομαδιαίος μέσος όρος) στο κέντρο της πόλης και πέριξ των εργοταξίων του μετρό. Οριακά ήταν τα επίπεδα των συγκεντρώσεων στις ανατολικές περιοχές, ενώ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ήταν τα επίπεδα των μικροσωματιδίων στους δυτικούς δήμους.
«Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που πραγματοποιείται ταυτόχρονη μέτρηση σε 20 σημεία. Μέχρι τώρα αυτό δεν ήταν εφικτό εξαιτίας του κόστους των μετρητών. Το Εργαστήριο, σε συνεργασία με πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, κατασκεύασε έναν νέο μετρητή, αμελητέου κόστους», είπε στην «Κ» ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Μ. Ασσαέλ.
(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/11/2009)



Δεν υπάρχουν σχόλια: