21/12/10

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΦΑΙΑΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ


web stats analysisΈνα μοναδικό σπήλαιο έξω από την πόρτα μας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Το υπέροχο 8λεπτο ντοκιμαντέρ του Αντρέα Χαλκιόπουλου  για ένα θαύμα της φύσης
Το Σπήλαιο Αφαίας εξερευνήθηκε την τελευταία διετία από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο όμορφα της Αττικής.
Η ποικιλία σπηλαιομορφών και η αφθονία τους χαρίζουν έντονες συγκινήσεις. Στο σπήλαιο Αφαίας υπάρχουν σπηλαιοθέματα όλων των μορφών και αρκετά από αυτά είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και σπανιότητας.
Σταλακτιτικές κολώνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, λιθωματικές λεκάνες, κουρτίνες, ελικτίτες και εκκεντρίτες συνθέτουν ένα παραμυθένιο πολυεπίπεδο σκηνικό, με πρωταγωνιστές το νερό και τον βράχο.
Εκατομμύρια χρόνια το νερό, σταγόνα -- σταγόνα σμίλεψε τον βράχο και έπλασε την ομορφιά. Η επικλινής μορφολογία του και οι κατακρημνίσεις δεν το καθιστούν κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση. Όλων μας η ευχή είναι να αγαπηθεί και να προστατευτεί από τους κατοίκους της περιοχής αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης.


Κείμενο: Πέλη Φιλιππάτου σπηλαιολόγος, εξερευνήτρια του Σπηλαίου Αφαίας

Κατηγορία:

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

poy akrivos ine to spileo?
kseris to stigma?

Sofia Dimitriou είπε...

Το Σπήλαιο της Αφαίας στην πραγματικότητα είναι βάραθρο, δηλαδή έχει μια είσοδο σε σχήμα τρύπας που έχει διάμετρο ας πούμε λιγότερο από ένα μέτρο.
Όποιος είναι εύσωμος ή έχει κλειστοφοβία δεν πρέπει να μπει.
Οπωσδήποτε πρέπει να έχει παρέα.....
Είναι στην Αφαία Σκαραμαγκά, στο τμήμα εκείνο που είναι η Νέα Παιδεία.
Θα κάνω μία περιγραφή και ίσως το βρει.
1) Περνάει τη Νέα Παιδεία και παίρνει το δασικό δρόμο δεξιά.
Εκεί που τελειώνει ο δρόμος αυτό συναντάει έναν άλλο δασικό, σχηματίζεται δηλαδή ένα Τ. Στο Τ στρίβει αριστερά (όχι δεξιά)
2) Αφού έχει πάρει το δασικό δρόμο αριστερά, προχωράει για 300 μ. Εκεί συναντάει 3 δρόμους.... παίρνει τον ορεινό δρόμο και προχωράει 150 -200 μέτρα. Μετά ο δρόμος κάνει μία στροφή, Περνάει τη στροφή και μετά από 50 μέτρα σταματάει στο δασικό δρόμο.
3) Αφού σταματήσει, κοιτάζει δεξιά προς το βουνό... έχω βάλει κάτι σημάδι πέτρες... την μία πάνω στην άλλη... προχωράει... και σε 70 μέτρα βλέπει (αν φθάσει εκεί) ένα μαύρο σήμα και από κάτω την τρύπα.

Είναι δύσκολο να τη βρει... αλλά και αν τη βρει θέλει πολύ προσοχή....
πληροφορίες: Κ. Φωτεινάκης

Ανώνυμος είπε...

γνωριζεται αν το σημαδι(οι πετρες) ειναι ακομα εκει και αν ειναι εκολο κανεις να τις εντοπισει??ακομα οι αποστασεις ειναι απολυτες(απο gps)η στο περιπου?