21/2/11

ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ: ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΑΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ 500 ΧΙΛ. €


web stats analysisΣτην τρίτη καταγγελία για απώλεια εσόδων του Δημοσίου..... καίγεσαι: Αυτή τη μέθοδο εφαρμόζει ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Νίκος Χιωτάκης στο ΧΥΤΑ Φυλής.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χιωτάκης που  αποδεικνύεται πολιτικό πρόσωπο «δύο σε ένα», καθώς αφενός είναι  εκλεγμένος δήμαρχος Κηφισιάς με τη στήριξη της ΝΔ και αφετέρου συνεργάζεται με την παρούσα κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, απομάκρυνε τον προϊστάμενο Συντονισμού, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης (και πρόεδρο του Συλλόγου των εργαζομένων μέχρι πριν λίγο διάστημα) Γιώργο Χάρδα, ο οποίος κατήγγειλε με στοιχεία ότι τον πρώτο ενάμιση μήνα του 2011, λόγω απόφασης του προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ (στις 4.1.11), ο Σύνδεσμος έχει απωλέσει 512.932 ευρώ!
Το χρονικό των καταγγελιών

Το χρονικό των καταγγελιών του κ. Χάρδα έχει ως εξής:
-          Την 3-1-11 με το ΑΠ 4 έγγραφό του ζήτησε σε εφαρμογή του Ν3852/10 (Καλλικράτης) να σταματήσουν οι μεταφορές απορριμμάτων με ιδιωτικά φορτηγά ατελώς.
-          Την 14-2-11 με το ΑΠ 1090/11 έγγραφό του επανέρχεται με την υπόμνηση ότι μέχρι τότε έχουν εισέλθει 7500 τόνοι ιδιωτικών απορριμμάτων.
-          Στις 18-2-11 με το ΑΠ 1362 έγγραφο επανέρχεται, επισημαίνοντας ότι από την είσοδο ατελώς των υπολειμμάτων των ΚΔΑΥ (ιδιωτικά φορτηγά της Ελληνικής Εταιρείας Ανάκτησης Ανακύκλωσης - ΕΕAΑ) ο ΕΣΔΚΝΑ έχει απωλέσει έσοδα πάνω από 500.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί , όπως αναφέρει,  σύμφωνα με τους Ν. 3852/10 του ΥΠΕΣ (Καλλικράτης) αλλά και τον Ν. 3854/10 του  ΥΠΕΚΑ, εφόσον οι δήμοι - μέλη του ΕΣΔΚΝΑ από 1/1/2011 παύουν να καταβάλουν το 6% των καθαρών εσόδων τους στο Σύνδεσμο, κάτι που επέτρεπε να μπαίνουν ατελώς τα υπολείμματα από τα Κέντρα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που ανήκουν στην ιδιωτική ΕΕAΑ (διαχειρίζεται τα ανακυκλώσιμα υλικά των δήμων) αυτά θα πρέπει να καταβάλουν την χρέωση των 60 ευρώ ανά τόνο. Όπως αναφέρει ο κ. Χάρδας: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που κρατούνται στις εγκαταστάσεις εισόδου του ΧΥΤΑ κατά το μήνα  Ιανουάριο τα ΚΔΑΥ απέθεσαν στο ΧΥΤΑ 6121,05 τόνους και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2.427,83 τόνους,  ήτοι συνολικά 8.548,88 τόνους υπολειμμάτων. Δεδομένου ότι η χρέωση των εισερχόμενων φορτίων είναι 60 ευρώ ανά τόνο, ο ΕΣΔΚΝΑ έχει απωλέσει από την αρχή του έτους μέχρι την 15/2/10 8548,88Χ60=512.932,80 ευρώ».
Την ίδια ακριβώς ημέρα ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Νίκος Χιωτάκης κοινοποιεί στον Γ. Χάρδα την απομάκρυνσή του από το ΧΥΤΑ ενώ ταυτόχρονα απομακρύνει και τους Νίκο Χρήστου, αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και Γρηγόρη Μαντά που είναι και οι δύο χειριστές μπουλντοζών και τους τοποθετεί στο ΣΜΑ, όπου δεν έχουν αντικείμενο γιατί εκεί δεν γίνεται υγειονομική ταφή απορριμμάτων.
Συνδικαλιστές δύο στους τρεις εκδιωχθέντες
Να σημειωθεί ότι, όπως προναφέρθηκε,  δύο από τους εκδιωχθέντες από τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ (οι κύριοι Χάρδας και Χρήστου) είναι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ, το οποίο μαζί με την ΠΟΕ - ΟΤΑ αντιδρά έντονα στην παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής σε ιδιώτες.
Μάλιστα, το Σωματείο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον ΕΣΔΚΝΑ καθώς στις 23-12-10 (την ημέρα δηλαδή που συνεδρίαζε για πρώτη φορά το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης που παραχωρούσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση - κεντρικό κράτος - το δικαίωμα να προχωρήσει στο διαγωνισμό με τον οποίο θα παραχωρηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής σε ιδιώτες)  κατατέθηκε η απόφαση διορισμού όλων των μελών του εφταμελούς δ.σ. του Συλλόγου Εργαζομένων από παράταξη η οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 60 ψήφους στους 270 εργαζομένους (δηλαδή ποσοστό 22%)!
Για προηγούμενα ρεπορτάζ σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής κάντε κλικ εδώ:

Για σχετικό παρασκήνιο κάντε κλικ εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: