26/2/11

Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής, περιβαλλοντική βόμβα για την Αθήνα


web stats analysisΠροχωράει η Χαλυβουργική
Η Χαλυβουργική, συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, προχωρά σε διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή τού μηχανολογικού εξοπλισμού για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού στις εγκαταστάσεις της, στην Ελευσίνα.
Η μονάδα θα έχει ισχύ 880 μεγαβάτ και θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτρισμού στη χώρα που θα καίει φυσικό αέριο. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την συμμετοχή και της ΔΕΗ με ποσοστό 49% και η Χαλυβουργική αναμένει από τη νέα διοίκηση της εταιρείας να οριστικοποιήσει την συμμετοχή της. Η σχετική πληροφόρηση θέλει τόσο τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό όσο και την ηγεσία του υπουργείου να είναι θετικοί.
Ιδανική θέση
Το σχέδιο είναι πολύ δελεαστικό επιχειρηματικά, γιατί η θέση του εργοστασίου θεωρείται ιδανική:
Εξυπηρετεί άριστα τις ανάγκες του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού, του οποίου το βάρος πέφτει στον Νότο
Η ελάχιστη απόσταση από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου κάνει μηδενικό το κόστος ένταξης στο σύστημα.
Γειτνίαση προς τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου.
Υπάρχουν λιμενικές εγκαταστάσεις στην έκταση της Χαλυβουργικής.
Αντίδραση των τοπικών φορέων
Ο Δήμος Ελευσίνας έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην κατασκευή της γιγαντιαίας μονάδας, διότι:
Θα παράγει 4,5 εκατ. κυβικά μέτρα καυσαέρια την ώρα πάνω από το Θριάσιο Πεδίο (περίπου 120.000 κάτοικοι).
Ο κώνος των καυσαερίων θα περιέχει περίπου 2.000 τόνους οξείδια του αζώτου το χρόνο και θα οδηγήσει σε βέβαιη υπέρβαση των ορίων ποιότητας του αέρα, αλλά και σε βέβαιη αύξηση του όζοντος.
Το εργοστάσιο θα εκπέμπει 1,8 εκ. τόνους το χρόνο διοξείδιο του άνθρακα (αέριο του θερμοκηπίου)
Θα πέσει θύμα και ο Κόλπος της Ελευσίνας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί θαλάσσια “ευαίσθητη περιοχή”, καθώς αναμένεται θερμική ρύπανσή του.
Το φυσικό αέριο είναι το φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο, ωστόσο το τεράστιο μέγεθος του εργοστασίου και η χωροθέτησή του στην πιο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Ελλάδας ακυρώνουν πλήρως τα «οικολογικά» χαρακτηριστικά του.
Ο Δήμος Ελευσίνας έχει εξαγγείλει ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν αυτές οι μονάδες γιατί είναι παράνομες, δεν θα επιτρέψει να διέλθουν οι αγωγοί του φυσικού αερίου μέσα από πολεοδομούμενες περιοχές και θα αγωνίζεται με δικαστικές προσφυγές στο ΣτΕ, με καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολεοδομικές πράξεις αλλά και με κινητοποιήσεις των δημοτών για να αποτρέψει την επένδυση.
Δικαιώνονται οι παράνομες επιχωματώσεις!
Οι μονάδες θα κατασκευαστούν στις επιχωματώσεις των 500 στρ. θάλασσας που απέκτησε το 1974 η Χαλυβουργική και των 150 επί πλέον στρεμμάτων που έχει παράνομα επιχωματώσει.
Η λειτουργία των μονάδων θα προσθέσει νέες ποσότητες στερεών αποβλήτων, ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για τα υπάρχοντα στερεά απόβλητα της εταιρείας, τα οποία παράνομα χρησιμοποιούνται στις επιχωματώσεις.
Ήδη η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-163/03, Απρίλιος 2005) για τη ρύπανση των υπογείων υδάτων της περιοχής με επικίνδυνα απόβλητα), που αφορούσε και την περίπτωση των επιχωματώσεων με απόβλητα της Χαλυβουργικής.
Η ρύπανση θα μεταφερθεί και στην Αθήνα
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Περιβάλλοντος, οι αέριοι ρύποι του Θριάσιου Πεδίου μεταφέρονται με τους δυτικούς ανέμους, μέσω του διαύλου της κοιλάδας του Δαφνίου, στο Λεκανοπέδιο (Έκθεση 2010, επικεφαλής Μιχαήλ Πετράκης). Το μοντέλο προσομοίωσης της έρευνας έδειξε ότι η ρύπανση εξαπλώνεται στην περιοχή του Χαϊδαρίου και από εκεί φτάνει μέχρι το κέντρο της Αθήνας, ακόμη και τον Πειραιά!
Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι ο τεράστιος όγκος των αέριων ρύπων της μονάδας της Χαλυβουργικής δεν αφορά μόνο το Θριάσιο, αλλά θα προσθέσει έναν απειλητικότατο παράγοντα ρύπανσης στην πρωτεύουσα.
Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής αποτελεί περιβαλλοντική βόμβα για την Αθήνα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: