26/3/11

Αμφισβητούνται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη μετανάστευση


web stats analysisΟι άνθρωποι-θύματα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης συνήθως προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και μετακινούνται σε κοντινές περιοχές, αλλά σπανίως διασχίζουν τα σύνορα, υποστηρίζει νέα έρευνα που έρχεται να καταρρίψει αντίθετες προβλέψεις των Η.Ε. Σύμφωνα με τα τελευταία, στα επόμενα 40 χρόνια, 200 εκατ. με 1 δισ. άνθρωποι θα περάσουν τα διεθνή σύνορα για να γλιτώσουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Έρευνες σε Βολιβία, Σενεγάλη και Τανζανία, τρεις χώρες ιδιαιτέρως ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πλήττονται από την περιβαλλοντική υποβάθμιση σπανίως περνούν τα σύνορα, αλλά προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και μετακομίζουν σε κοντινές περιοχές για μικρές περιόδους, συνήθως σε πόλεις.
«Οι μελέτες δεν μας δίνουν λόγους για να πιστέψουμε ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, προκαλεί μεγάλα μεταναστευτικά κύματα σε ξένες χώρες», δηλώνει η Cecilia Tacoli, ερευνήτρια του Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στο Λονδίνο.
«Οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν από την περιβαλλοντική υποβάθμιση σπάνια διέσχισαν τα σύνορα. Αντιθέτως κατευθύνθηκαν σε άλλες αγροτικές περιοχές ή τοπικές πόλεις. Σε μεγάλο ποσοστό, η διαμονή τους εκεί ήταν προσωρινή», εξηγεί.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει αρκετές προβλέψεις για τα κύματα περιβαλλοντικών προσφύγων που αναμένεται να εμφανιστούν. Το 1990, το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή εκτίμησε ότι η σοβαρότερη επίπτωση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης θα είναι πάνω στην ανθρώπινη μετανάστευση – με 2 εκατ. ανθρώπους να εκτοπίζονται εξαιτίας της ξηρασίας, των πλημμυρών κ.α.
Έκτοτε, περιβαλλοντολόγοι εκτίμησαν ότι μέχρι το 2050, από 200 εκατ. μέχρι 1 δισ. άνθρωποι θα εκτοπιστούν για αιτίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Η Tacoli, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η σύνθεση των μεταναστευτικών κυμάτων, η διάρκεια και ο τόπος της μετανάστευσης, δεν καθορίζεται από κλιματικούς παράγοντες αλλά κυρίως οικονομικούς. Προσθέτει ακόμη ότι η διεθνής μετανάστευση βοηθά τις τοπικές οικονομίες αφού αποστέλλονται εμβάσματα. Έτσι οι τοπικές κοινότητες οχυρώνονται καλύτερα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
«Στις περιπτώσεις εσωτερικής και διεθνούς μετανάστευσης προκύπτουν θετικά οφέλη, αφού τελικώς στηρίζονται φτωχότεροι άνθρωποι που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή. Η μετανάστευση είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος, όπως νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι», σημειώνει.
www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: