14/4/11

Βάλτε χρώμα και υγεία στο σπίτι σας


web stats analysisO σύγχρονος τρόπος ζωής όχι μόνο δεν συμβάλλει στην καλύτερη διαβίωση, αλλά αντίθετα αποδυναμώνει κάθε προσπάθεια που κάνει ο άνθρωπος για καλύτερη ποιότητα ζωής στον χώρο που ζει και εργάζεται. Καταφέραμε να κατασκευάσουμε γιγάντια κτίρια και μέσα τα φορτώσαμε-διακοσμήσαμε με όλα τα “καλούδια” που επιτάσει η μόδα και το lifestyle των περιοδικών, αγνοώντας τις επιβλαβείς συνέπειες αυτών των υλικών στον οργανισμό μας.

Οι χώροι που κοιμόμαστε, βλέπουμε τηλεόραση, εργαζόμαστε κλπ είναι γεμάτοι με συνθετικά υλικά που μολύνουν το εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού και επομένως, τον αέρα που αναπνέουμε. Τέτοια τοξικά υλικά βρίσκονται παντού. Στο σκελετό των κτιρίων, τα έπιπλα, τα χαλιά, τα καθαριστικά.
Σύμφωνα με μελέτες της ΝΑSΑ που έγιναν την δεκαετία του ’80 από τον Δρ. Β. C. Wolverton για ερευνητικό πρόγραμμα της NASA σχετικά με την αναβάθμιση της ζωής των αστροναυτών σε μελλοντικούς διαστημικούς σταθμούς, διαπιστώθηκε η ωφέλεια που προκύπτει από την ύπαρξη φυτών εσωτερικού χώρου. Ιδιαίτερα κάποια φυτά αποδείχτηκε ότι συντελλούν στην απορρόφηση τοξικών χημικών από την εσωτερική ατμόσφαιρα του  σπιτιού και επομένως στην μείωση της ρύπανσης σε αυτό.
Οι ερευνητές της NASA επικεντώθηκαν σε τρία κυρίως χημικά που συναντάμε ευρέως. Στο βενζόλιο, που βρίσκεται στα μελάνια, στις συνθετικές ίνες, στα πλαστικά και τα χρώματα και ευθύνεται για αλλεργίες, ζαλάδες, ναυτίες. Στην φορμαλδεΰδη, την οποία συναντάμε στο νοβοπάν, σε κόλλες και στα διαδεδομένα MDF και ευθύνεται για αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα και καρκινώματα.
Άλλη επικίνδυνη ουσία  που μελέτησαν οι ερευνητές της ΝΑSA είναι το τριχλωροαιθυλένιο, το οποίο περιέχεται σε πολλά προιόντα της χημικής βιομηχανίας και επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην υγεία. Ο Δρ. Β. C. Wolverton και η ομάδα του, ύστερα από πληθώρα ερευνών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν κάποια φυτά εσωτερικού χώρου τα οποία μπορούν να αφαιρέσουν διάφορες τοξικές χημικές ουσίες από τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Μπορούμε λοιπόν  να χρησιμοποιήσουμε τα φυτά αυτά, στο σπίτι  ή στο γραφείο, για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα στον χώρο.
Ποιά όμως είναι αυτά τα θαυματουργά φυτά;
H έκθεση της ΝΑSA αναφέρει τα κάτωθι:
1. Χαμαιδωρέα - Chamaedorea seifritzii
2. Αγλαόνυμο -Aglaonema Modestum
3. Κισσός - Ηedera Helix
4. Zέρμπερα -Ζerbera Jamesonii
5. Χρυσάνθεμο – Chrysanthemum morifollium
6. Δράκενα - Drakaena (marginata, massangeana, janet craig)
7. Σπαθίφυλλο – Spathyphyllum ”Mauna Loa”
8. Πόθος - Scindapsus Aureus
9. Φιλόδενδρο – Philodendron Domesticum
10. Φίκος Μπέντζαμιν -Ficus Benjamina
11. Σανσιβέρια – Sansevieria Laurentii
12. Aράχνη - Chlorophytum elatum
Οι έρευνες της ΝΑSA και τα αποτελέσματα αυτών έχουν βρει εφαρμογή και έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην καθημερινή μας ζωή. Το site της NASA (NASA @ Home and City) παρουσιάζει μια πολύ διασκεδαστική και εκπαιδευτική εφαρμογή για μικρούς και μεγάλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: