6/5/11

Η Ευρώπη στο 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου 16- 21 Μαρτίου 2011


Το  1o Γυμνάσιο Χαϊδαρίου συμμετέχει στο διετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση / Comenius  με τίτλο: «Diversity in Europe – a common voice for a sustainable development» (Διαφορετικότητα στην Ευρώπη – μια κοινή φωνή για την αειφόρο ανάπτυξη). Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι ο Διευθυντής κ. Απόστολος Ψαρρός και η καθ. Πληροφορικής  κ. Δέσποινα  Μωυσίδου.  
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος από τις 16 έως τις 21 Μαρτίου 2011 φιλοξενήθηκαν στο Χαϊδάρι 20 εκπαιδευτικοί και 14 μαθητές από την Πολωνία, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Νορβηγία . Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών 34  μαθητές από τις 7 χώρες με συντονίστριες την  κ. Δέσποινα  Μωυσίδου και την τ. Υπεύθυνη Π.Ε. κ. Σοφία Δημητρίου   έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια γνωριμίας,  εργάστηκαν σε διεθνείς ομάδες , σύγκριναν και βρήκαν τις διαφορές και τις ομοιότητες σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στην περιοχή τους, συμμετείχαν σε εργαστήριο το οποίο οργανώθηκε  από το WWF Ελλάς και φύτεψαν συμβολικά μια ελιά και σπόρους από τις 7 χώρες.

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα η ομάδα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων επισκέφθηκαν το Παλατάκι και το Δήμο Χαϊδαρίου, ξεναγήθηκαν  σ την Ακρόπολη, τον Πειραιά , το κέντρο της Αθήνας, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες, το Ναύπλιο και ενθουσιάστηκαν .
Την Παρασκευή 18 Μαρτίου έγιναν εκδηλώσεις στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου. Οι μαθητές παρουσίασαν τις δημιουργίες τους , τραγούδησαν το δικό τους τραγούδι «Οι Κλιματοφύλακες»   το οποίο είναι το τραγούδι της περιβαλλοντικής  ομάδας. Τη χορωδία συντόνισε η καθηγήτρια μουσικής κ. Δήμητρα Ψαρρού   και συνόδευσε στο πιάνο η μαθήτρια Καλλιόπη Βασιλείου.  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Χαϊδαρίου κ. Τάσος  Βουρλούμης , ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπαιδευτικών  AEDE κ. Χρήστος Κολλόκας , ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Π. Νταβαρίνος , εκπρόσωποι από τους «Πρεσβευτές του Κλίματος-The Power of Ten » ,  πολλοί εκπαιδευτικοί από το  1ου Γυμνάσιο Χαϊδαρίου και από άλλα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής , γονείς και μαθητές.
 Ο πολιτιστικός Σύλλογος ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ χάρισε στους εκπροσώπους κάθε χώρας από ένα βιβλίο με τίτλο «Χαϊδάρι-Τόπος και Άνθρωποι» του Κώστα Φωτεινάκη.

Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Γ. Καλογράνας με το χορευτικό του Συλλόγου  «Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού της Δυτικής Αττικής»  χόρεψαν Ελληνικούς χορούς και παρέσυραν στο χορό   τους φιλοξενούμενους    οι οποίοι έμαθαν χασαποσέρβικο  από τα μέλη του χορευτικού .   Πολύ θετική ήταν η παρουσία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και των οικογενειών οι οποίοι φιλοξένησαν τα 14 παιδιά και ετοίμασαν έναν πλούσιο μπουφέ με υπέροχες Ελληνικές γεύσεις.Εντυπωσιάστηκαν οι Ευρωπαίοι συνεργάτες  από το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Ελλάδα, ενθουσιάστηκαν από τη θερμή  υποδοχή των εκπαιδευτικών και των γονέων στο σχολείο και γενικά όλη η οργάνωση σχολιάστηκε με πολύ θετικά λόγια  κατά την αξιολόγηση από τους συμμετέχοντες.


1 σχόλιο:

Helen Gr είπε...

Συγχαρητήρια στο 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου για την επιτυχή διοργάνωση της επίσκεψης και φιλοξενίας των συνεργατών του προγράμματος Comenius.
Το Σχολείο, βλέπω με μεγάλη μου χαρά, ότι συνεχίζει την επιτυχή και πολυβραβευμένη συμμετοχή του στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως έγινε και στο e-Twinning.
Βλέπε: http://mygymnasium.blogspot.com/2011/05/e-twinning.html
Συγχαρητήρια και σε όλους τους συντελεστές της επιτυχημένης αυτής διοργάνωσης αλλά και σε όσους πρόσφεραν, λίγο ή πολύ, στην επιτυχία της και δεν αναφέρθηκαν στο παραπάνω άρθρο!!!
Στο 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, το Σχολείο στο οποίο ανήκα, εύχομαι πολλές ακόμα επιτυχείς συμμετοχές στις Ευρωπαϊκές Δράσεις και Προγράμματα για την Παιδεία και τον Πολιτισμό.
Με εκτίμηση
Ελένη Γρηγοριάδου