22/5/11

Υπερβολικές οι εκτιμήσεις για το ρυθμό εξαφάνισης φυτών και ζώων

Σύμφωνα με νέα έρευνα ο ρυθμός μείωσης της βιοποικιλότητας και εξαφάνισης φυτών και ζώων από την καταστροφή του περιβάλλοντος τους από τον άνθρωπο είναι πολύ πιο αργός από όσο νομίζαμε.
Αναθεώρησαν προς τα κάτω το ρυθμό εξαφάνισης φυτών και ζώων του πλανήτη, οι επιστήμονες Αμερικανο-Κινεζικής έρευνας της βιοποικιλότητας. Αμφισβητώντας μάλιστα την κυρίαρχη άποψη οι επιστήμονες εκτιμούν πως η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι υπερεκτιμημένη κατά 160%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας Στέφεν Χούμπελ του πανεπιστημίου UCLA, παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Nature”. Σε αυτή αναγνωρίζουν ότι ζώα και φυτά απειλούνται από την αποψίλωση των δασών και τη μόλυνση των νερών, αλλά οι εκτιμήσεις των συναδέλφων τους για τις επιδράσεις και το ρυθμό τους είναι λανθασμένες.
Χρησιμοποιώντας νέα μαθηματικά μοντέλα και επαναξιολογώντας τις εμπειρικές παρατηρήσεις, εκτιμούν ότι ακόμα και ο κατάλογος με τα επαπειλούμενα είδη που καταρτίζει η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), πρέπει να αναθεωρηθεί και οι αριθμοί των απειλούμενων ειδών να μειωθούν στο μισό.
Εκτιμούν ότι οι υπάρχοντες αριθμοί για την εξαφάνιση των ειδών για να είναι ακριβείς θα έπρεπε να διαιρεθούν με το 2,5 περίπου. 
Όπως ανέφεραν, αυτό είναι ένα καλό νέο, αφού η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική και υπάρχει περισσότερος χρόνος αναστροφής της, αλλά και κακό, αφού σημαίνει πως ένας μεγάλος όγκος επιστημονικών δεδομένων πρέπει να αναθεωρηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: