24/6/11

Αποστολή της NASA στην Αλάσκα για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής


Περίπου 50 επιστήμονες απαρτίζουν την αποστολή της NASA που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αρκτική, στα ανοιχτά της Αλάσκας, με στόχο να μελετήσει με ποιό τρόπο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη χημική σύνθεση του ωκεανού και τα θαλάσσια οικοσυστήματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της NASA.
Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία επιχείρηση της αποστολής ICESCAPE. Η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί το 2010.

«Ελπίζουμε ότι η δεύτερη αυτή αποστολή θα μας επιτρέψει να εμπλουτίσουμε τα δεδομένα μας όσον αφορά στις φυσικές διαδικασίες που προκαλούν την άνοδο των συστατικών από το βάθος της θάλασσας στην επιφάνεια», επισημαίνει ο επικεφαλής επιστήμονας Κέβιν Αρίγκο, από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Πάλο Άλτο (δυτική Καλιφόρνια).   
«Πέρυσι, η ICESCAPE μάς είχε επιτρέψει ν’ ανακαλύψουμε πολλά στοιχεία σχετικά με τον κύκλο του φυτοπλαγκτόν. Έτσι, γνωρίζουμε πλέον με πιο ρυθμό αναπτύσσεται το φυτοπλαγκτόν και σε τι αντιδράει. Οι μετρήσεις που θα κάνουμε στη φετινή αποστολή θα μας βοηθήσουν να επιβεβαιώσουμε αυτές τις παρατηρήσεις», αναφέρει ο Αρίγκο.
Το φυτοπλαγκτόν, που αποτελείται από μικροσκοπικούς οργανισμούς, παίζει καθοριστικό ρόλο για την ισορροπία του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), από τα βασικότερα στοιχεία του ωκεανού. Το φυτοπλαγκτόν είναι η βάση της τροφικής αλυσίδας πολλών ψαριών.
Οι 47 επιστήμονες της αποστολής, οι οποίοι έχουν διαφορετικές ειδικότητες, θα επιβιβαστούν στο πλοίο «Cutter Healy», που θα αποπλεύσει από το Ντατς Χάρμπορ της Αλάσκας στις 25 Ιουνίου. Πολλά επιστημονικά όργανα θα χρησιμοποιηθούν πάνω στο πλοίο, ενώ άλλα θα βυθιστούν στον ωκεανό και στον αρκτικό πάγο.
Οι μετρήσεις και οι μελέτες που θα γίνουν επί τόπου, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που παρέχουν οι δορυφόροι της NASA, είναι καθοριστικές για να κατανοηθεί η κατάσταση στην Αρκτική, όπου οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ιδιαίτερα αισθητές, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη σταδιακή μείωση της έκτασης και του πάχους των πάγων που καλύπτουν τον Αρκτικό Ωκεανό. Οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν πώς οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν το οικοσύστημα του ωκεανού και τη θαλάσσια πανίδα.
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: