ΤΙ ΚΙ ΑΝ Η ΚΡΙΣΗ μας οδήγησε να μιλήσουμε επιτέλους για την ανάγκη να πάψει η σπατάλη και ο νεοπλουτισμός; Για μερικές δημόσιες υπηρεσίες δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Οσοι φτάνουν τον τελευταίο καιρό στο Μπλε Λιμανάκι της Ραφήνας, αντικρίζουν μια τεράστια πλαστική, πλωτή εξέδρα, που απλώνεται μπρος στην προβλήτα, αλλοιώνοντας την αισθητική του μικρού, φυσικού κόλπου. Εκεί όπου έβλεπες μόνο άμμο, θάλασσα, βράχους και κολυμβητές όλων των ηλικιών, βλέπεις τώρα και έντονους μπλε κύβους ύψους 0,4 μ., που, συναρμολογημένοι, σχηματίζουν έναν μακρύ διάδρομο πλάτους 2 και μήκους 15 μ. στην επιφάνεια της θάλασσας.
Ακόμα μια νεοελληνική αυθαιρεσία;
Κάθε άλλο: μια νομότυπη κατασκευή που αποφάσισε τον περασμένο Απρίλιο το δ.σ. του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Α.Ε. (ΟΛΡ) και ενέκρινε τον Μάιο η διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του τότε υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Πόσο κόστισε; Γιατί ήταν απαραίτητη; Αγνωστο. Αν και ο ΟΛΡ περηφανεύεται για τις οικολογικές πρωτοβουλίες του, στην ιστοσελίδα www.rafinaport.gr δεν αναφέρει κάτι για την πλαστική εξέδρα στο Μπλε Λιμανάκι. Ούτε για το κόστος της ούτε για τους λόγους που, πάνω στην κορύφωση της κρίσης, την κατέστησαν πιο αναγκαία π.χ. από τον καλό καθαρισμό της δημοφιλούς παραλίας. Αν υπήρξε διαγωνισμός, δεν αναφέρεται στις «Προκηρύξεις-διακηρύξεις». Ούτε στην «αναζήτηση» βρίσκεις τίποτα σχετικό.
Θορυβημένοι, δεκάδες πιστοί του μικρού κόλπου άρχισαν να συγκεντρώνουν υπογραφές, ενώ ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Ραφήνας, μετά τις διαμαρτυρίες, ανακοίνωσε ότι «ουδεμία σχέση έχει με την πλωτή εξέδρα, ούτε έχει κάνει πρόταση για τη δημιουργία της».
«Μα γιατί προβληματίζεστε; Τώρα είστε άρχοντες. Θα ανεβαίνετε στην πασαρέλα σας και θα βουτάτε», είπε σε Ραφηνιώτες ένας από τους τεχνικούς της εταιρείας που ανέλαβε την τοποθέτηση αυτού του πλαστικού όγκου των 12 κυβικών μέτρων. Ομως αυτή η κατασκευή, με το πρώτο κύμα ταλαντεύεται, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για όποιον τη χρησιμοποιεί. Πολλά παιδιά, βέβαια, το διασκεδάζουν. Αλλά τα παιδια θα διασκέδαζαν και με μια νεροτσουλήθρα κάτω απ' τον ναό του Σουνίου. Μπορεί αυτό να είναι το πρώτο κριτήριο;
Το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων ενέκρινε την τοποθέτηση της εξέδρας με την προϋπόθεση να υπάρχει «βεβαίωση ασφαλούς ευστάθειας» και «να ληφθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας και σήμανσης (ενημερωτικές πινακίδες) για τη σωστή και ασφαλή χρήση της». Μέχρι την περασμένη εβδομάδα τέτοια σήμανση δεν υπήρχε. Οσο για το υπουργείο Πολιτισμού, σ' αυτές τις περιπτώσεις ελέγχει μόνο αν στην περιοχή υπάρχουν αρχαία. Αλλά τότε ποιος διαφυλάσσει την αισθητική του φυσικού τοπίου και το σεβασμό στον πολιτισμό της καθημερινότητας που έχει αναπτύξει μια κοινωνία μέσα στο χρόνο;
Αν σε κάτι θα χρησίμευε μια τέτοια εξέδρα σ' αυτή την παραλία, είναι η πρόσδεση σκαφών. Αυτή, άλλωστε, είναι η πρώτη χρήση παρομοίων κατασκευών, που επικαλείται στην ιστοσελίδα της η ανάδοχος εταιρεία. Ανάμεσα στις άλλες χρήσεις: «Οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων, Σχολές θαλάσσιου σκι, windsurfing κ.ά., Εξέδρες για διαφημιστικούς σκοπούς». Ας ελπίσουμε ότι δεν έχει και άλλες ιδέες ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου