12/12/11

Ντέρμπαν: ο ασθενής-κλίμα σε κώμα, οι ηγέτες σε ακόμα μεγαλύτερο

 Ενώ ο ασθενής-κλίμα παραμένει σε κώμα, στο Ντέρμπαν αποφασίστηκε ότι οι προσπάθειες ανάνηψης θα ξεκινήσουν σε τουλάχιστον 8 χρόνια από τώρα.


Μετά από δυο εβδομάδες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων καμιά απόφαση δεν είχε ληφθεί στο Ντέρμπαν, και στην εκεί διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Χρειάστηκε μια επιπρόσθετη ημέρα συζητήσεων για να καταλήξουν τελικά οι ηγέτες του κόσμου σε μια κοινή πρόταση. Κατέληξαν σε ένα κείμενο επί του οποίου συμφωνείται ότι θα επιδιωχθεί να υπάρξει συμφωνία έως το 2015.



Το βασικό αποτέλεσμα του Ντέρμπαν αφορά την θέσπιση ενός νέου σώματος που θα διαπραγματευτεί μια παγκόσμια συμφωνία έως το 2015. Το γεγονός πως αυτή η πράξη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα υπακούει στα επιστημονικά κελεύσματα με απώτερο στόχο τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2ο C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Αυτή η συμφωνία, αν τελικά υπάρξει, θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2020, αφήνοντας την ανθρωπότητα με ένα τεράστιο κενό δράσεων την περίοδο 2013-2020.


Ελάχιστη πρόοδος, αν όχι οπισθοδρόμηση, παρατηρήθηκε και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως η δημιουργία ενός Πράσινου Κλιματικού Ταμείου που θα έπρεπε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν πράσινες τεχνολογίες και να προχωρήσουν σε δράσεις άμβλυνσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.


Αν η δουλειά των κυβερνήσεων είναι η προστασία των πολιτών, τότε στο Ντέρμπαν απέτυχαν παταγωδώς. Η ΕΕ προσπάθησε, αλλά όχι ενιαία. Η πολωνική προεδρία κατηγορείται από πολλούς για το διπλό παιχνίδι που είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, όμως, πρέπει να αποδοθεί στους συνήθεις υπόπτους. Στα κράτη που παραδοσιακά αντιτίθενται σε οποιαδήποτε φιλότιμη προσπάθεια περιορισμού της μεγάλης απειλής που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.


Ονομαστικά, οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία και Καναδάς οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, παίζοντας με τις λέξεις και αγνοώντας αυτό που λέγεται πολιτική υπευθυνότητα.


Θα θέλαμε ειλικρινά να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, όμως το γεγονός ότι το ποτήρι έχει ραγίσει δεν αφήνει περιθώρια πανηγυρισμού για το αποτέλεσμα του Ντέρμπαν. Όπως οι ηγέτες αποτυγχάνουν να τιθασεύσουν την χρηματοπιστωτική κρίση έτσι αποτυγχάνουν να δώσουν λύσεις στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.


Όμως, η μάχη δεν μπορεί και πρόκειται να σταματήσει στο Ντέρμπαν. Εξάλλου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων φάνηκε ότι υπάρχει χώρος συνεργασίας με χώρες που επέδειξαν ειλικρινές ενδιαφέρον και φιλόδοξα σχέδια, όπως οι ευάλωτες χώρες της Αφρικής και της Ασίας αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.  


Η επόμενη διάσκεψη για το κλίμα θα διεξαχθεί στο Κατάρ, το Νοέμβριο του 2012. Το παγκόσμιο δίκτυο του WWF θα συνεχίσει να μάχεται μαζί με την κοινωνία των πολιτών για να επαναφέρουμε όλοι μαζί τις συζητήσεις στο σωστό μονοπάτι.


Δείτε εδώ (στα αγγλικά) τι σημαίνει η κωλυσιεργία των ηγετών στο Ντέρμπαν και πως έτσι μπορεί να οδηγηθούμε σε μια μη-αναστρέψιμη υπερθέρμανση του πλανήτη


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: