3/12/11

1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια

8 τρόποι για λιγότερα απόβλητα από την κουζίνα σας


Σύμφωνα με τον FAO (UN's Food & Agriculture Organization) περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται, δηλαδή σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι, καταλήγουν στα σκουπίδια. Οι καταναλωτές στις αναπτυγμένες χώρες πετούν κάθε χρόνο 222 εκατομμύρια τόνους τροφίμων, ποσότητα ίση με αυτή που παράγεται σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική. Τα τρόφιμα που δεν κομποστοποιούνται καταλήγουν σε χώρους ταφής συμβάλλοντας στην παραγωγή μεθανίου, ενός αερίου του θερμοκηπίου
.


Οι γιορτές είναι μια περίοδος που οι ποσότητες τροφίμων που πετάμε αυξάνονται κατακόρυφα. Γι’ αυτό σας προτείνουμε 8 τρόπους ώστε τα εορταστικά μας γεύματα να έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερα σκουπίδια.


1. Γίνετε ρεαλιστές: Μαγειρέψτε τις ποσότητες που είναι απαραίτητες σε ένα εορταστικό γεύμα. Συμβουλευτείτε τον υπολογιστή μερίδων του Love Food Hate Waste
2. Προγραμματίστε: Φτιάξτε μια λίστα με τα υλικά που θα χρειαστείτε ακριβώς για το γεύμα. Μην πηγαίνετε για ψώνια χωρίς πρόγραμμα, υπάρχει ο κίνδυνος να αγοράσετε πολύ περισσότερα από τα απαραίτητα.
3. Προτιμήστε τα μικρά σερβίτσια: Αυτό που συνήθως συμβαίνει με τα μεγάλα πιάτα είναι ότι τα γεμίζουμε με ποσότητες που δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να καταναλώσουμε, και έτσι μια ποσότητα φαγητού μένει στο πιάτο και καταλήγει στα σκουπίδια.
4. Προτιμήστε το self-service: Αφήστε του καλεσμένους σας να σερβιριστούν μόνοι τους, έτσι ώστε να πάρουν την ποσότητα που οι ίδιοι κρίνουν ότι μπορούν να φάνε.
5. Προσοχή στην αποθήκευση: Συνήθως τα περισσεύματα των φαγητών μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου για περίπου δύο ώρες. Βάλτε τα σε δοχεία που κλείνουν και μετά στο ψυγείο για να μπορέσετε να τα καταναλώσετε με ασφάλεια τις επόμενες μέρες.
6. Κάντε κομποστοποίηση: Πολλά από τα οργανικά απόβλητα που δημιουργείται κατά την προετοιμασία ενός γεύματος μπορείτε να τα κομποστοποιήσετε.
7. Μαγειρέψτε νέα γεύματα: Χρησιμοποιείστε τα περισσεύματα από τα εορταστικά γεύματα για να δημιουργήσετε νέα! Στο Love Food Hate Waste's recipes θα βρείτε συνταγές.
8. Κεράστε: Οι μυρωδιές από την προετοιμασία του εορταστικού γεύματος σίγουρα θα έφτασαν …στις μύτες των γειτόνων! Γιατί να μην τους προσφέρετε ένα μεζέ; Ειδικά αν ξέρετε πως στις μέρες μας ίσως κάποιοι να μην έχουν τη δυνατότητα να χαρούν ένα πλήρες χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: