20/1/12

1.000.000 υπογραφές απαγόρεψαν την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora στην Ευρώπη.

Mία νίκη των ευρωπαίων καταναλωτών έναντι ενός πολυεθνικού κολοσσού είναι η υποχώρηση της BASF  όσον αφορά την ανάπτυξη και εμπορία των μεταλλαγμένων τροφίμων στην Ευρώπη. «Είμαστε πεπεισμένοι » δήλωσε ο Dr Stephen Marcinowski, υψηλόβαθμο στέλεχος της BASF, «ότι η βιοτεχνολογία φυτών  είναι σημαντική τεχνολογία  για τον 21ο αιώνα. Ωστόσο, δεν είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των καταναλωτών, των αγροτών και των πολιτικών σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό δεν είναι λογικό επιχειρηματικά να συνεχίσουμε να επενδύουμε στα προϊόντα αυτά, με στόχο να καλλιεργηθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.»
Όλα ξεκίνησαν τον προηγούμενο Μάρτιο του 2010, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε έγκριση στη μεταλλαγμένη πατάτα AMFLORA.H Greenpeace  αναλαμβάνει πρωτοβουλία και ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων έως ότου δημιουργηθεί ένας νέος, ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας, ο οποίος θα μπορεί αντικειμενικά να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι τότε όλες οι εγκρίσεις των μεταλλαγμένων πρέπει να παγώσουν, υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Παράλληλα κάνει χρήση της δυνατότητας που προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας και συγκεκριμένα το άρθρο 11, σύμφωνα με το οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα ευρωπαίων πολιτών να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει το ευρωπαϊκό δίκαιο, εφόσον έχουν συμπληρωθεί 1.000.000 αιτήματα.

Ο στόχος της συλλογής των 1.000.000 υπογραφών επιτυγχάνεται με την ενεργή συμμετοχή πάνω του 1 εκατ.cyberακτιβιστών, που υποστήριξαν το αίτημα της Greenpeace για πάγωμα των νέων εγκρίσεων μεταλλαγμένων, με έμφαση στην μεταλλαγμένη πατάτα Amflora της BASF.

Στις αρχές του Δεκέμβρη του 2010 η Greenpeace στις Βρυξέλλες παρέδωσε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας, κ. Τζων Ντάλι, τις 1.000.000 υπογραφές που συγκέντρωσε από πολίτες των 27 κρατών-μελών οι οποίοι του ζητάνε να παγώσει όλες τις εγκρίσεις μεταλλαγμένων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οι πολίτες χρησιμοποιούν το δικαίωμα που τους δίνει το Άρθρο 11 της Συνθήκης της Λισσαβόνας να επηρεάσουν απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Ευρωπαίοι όμως δεν είναι μόνοι τους σε αυτό τον αγώνα,σημειώνει η Greenpeace. «Η υποχώρηση της BASF στην Ευρώπη  συνεχίζει «έρχεται μετά από μια σειρά από ήττες για τον ευρύτερο κλάδο της βιοτεχνολογίας και σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και αλλού.Το 2011, η Ινδία απέρριψε την έγκριση της μεταλλαγμένης μελιτζάνας, του μόνου μεταλλαγμένου τροφίμου, για το οποίο ζητήθηκε έγκριση, ενώ το Σεπτέμβριο του 2011 η Κίνα ανέστειλε την εμπορευματοποίηση του μεταλλαγμένου ρυζιού. Οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη έχουν επίσης απορρίψει το μεταλλαγμένο ρύζι.»

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: