1/12/15

ΕΣΠΕΡΙΔΑ για την Κλιματική αλλαγή Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015


«Αν η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα, οι λύσεις είναι τοπικού χαρακτήρα»
Γι’ αυτό: Μαθαίνουμε και δρούμε τοπικά μικροί και μεγάλοι για ένα καλύτερο κόσμο!

Στο πλαίσιο της ετήσιας Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, COP21, που θα γίνει στο Παρίσι 30/11 -11/12/2015 η  O.C.E.A.N , ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ και  οι Φίλοι της Φύσης οργάνωσαν εσπερίδα για την κλιματική αλλαγή. Συμμετείχαν μαθητές , εκπαιδευτικοί , γονείς και πολίτες της Δυτικής Αθήνας.
Παρευρέθη ο Διευθυντής Εκπ/σης Δ/θμιας Γ΄Αθήνας  κ.Γεώργιος Ζαφειρακίδης και η Δημοτική Σύμβουλος του δήμου Χαϊδαρίου  κ. Αγγελική Γκανά.
Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή των περιβαλλοντικών ομάδων 4 σχολείων στην εκδήλωση. Η παρουσίαση των παιδιών ήταν καταπληκτική. Τα αναφέρουμε με τη σειρά παρουσίασης :
1. Έκθεση εργασιών του 2ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου από την εκπ/κό  Σωτηρία Τουρκοχωρίτη.
2. Παρουσίαση 2 τραγουδιών από την ομάδα του 1ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου με τον Ύμνο του Κλιματοφύλακα (δημιουργία της περιβαλλοντικής ομάδας του 2009 ) και του Imagine με εμψυχώτρια την Δέσποινα Μωυσίδου.
3. Παρουσίαση του περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα «Ρόδα προς την αειφορία» από μαθητές του 4ου Γυμνασίου και Λυκείου Χαϊδαρίου με εμψυχώτρια την Κρίστα Κριμιτζά. Ελπίζουμε να υλοποιηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση που έχουν για να δούμε ποδηλατόδρομο στο Χαϊδάρι .
4. Παρουσίαση του περιβαλλοντικού προγράμματος του 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω από την ομάδα των εκπ/κών Καλομενίδου Φιλαρέτη, Χατζημηνά Ανδρέα και Άννα Παπαδοπούλου και στη συνέχεια την παρουσίαση του παιχνιδιού από την ομάδα των μαθητών. Μας μετέφεραν τον παιδικό ενθουσιασμό στους μεγάλους , έπαιξαν όλοι μαζί και μας έδειξαν και έναν άλλο τρόπο άτυπης μάθησης. To 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω εργάσθηκε  το σχολικό έτος 2014-15 στα πλαίσια του προγράμματος GREEEN σε συνεργασία με την Ο.C.E.A.N NGO.
Μέσα από τις παρουσιάσεις είδαμε με πόσο ωραίο και καινοτόμο τρόπο οι μικροί μαθητές αντιμετωπίζουν  την κλιματική αλλαγή. Συγχαρητήρια πολλά ανήκουν στους συντονιστές εκπαιδευτικούς , σε αυτούς τους  υπέροχους ζωντανούς ανθρώπους που διαθέτουν από τον ελεύθερο προσωπικό τους χρόνο για το συντονισμό και την οργάνωση αυτών των δημιουργικών δράσεων.

Στην ημερίδα μίλησαν :Κώστας Φωτεινάκης- πρόεδρος των Φίλων της Φύσης: Τι είναι η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή  COP21 που θα γίνει στο Παρίσι 29/11 - 11/12/2015.
Δήμητρα Σκούφη-Κατσιδονιώτη-συντονίστρια της O.C.E.A.N :Το Ευρωπαϊκό  Πρόγραμμα GREEΕN.-τα Βραβεία GREEEN “Αφηγηθείτε μια ιστορία…’’ που είναι μια πρόταση στους μαθητές να συμμετέχουν.
Σοφία Δημητρίου-Ψαρρού , πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ: Κλιματοφύλακες- Δημιουργία Δικτύου για την κλιματική αλλαγή με συμμετοχή μικρών και μεγάλων .
Θεοδώρα Παραμάνα, Γεωλόγος- ωκεανογράφος, υπ. δρ ωκεανογραφίας (ΕΚΠΑ):“Παρουσίαση των τελευταίων στοιχείων για την εξέλιξη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής”   -
Οι Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Π.Ε και Δ.Ε Γ Αθήνας Ελένη Νιάρχου και Ιωάννα Ντίνου  θα   συντόνιζαν το εργαστήριο για την κλιματική αλλαγή- "Προσεγγίζουμε την κλιματική αγωγή μέσω του world cafe" .Το βιωματικό εργαστήριο αναβλήθηκε για μία άλλη ημερίδα καθώς μικροί και μεγάλοι έπαιξαν για περισσότερη ώρα με ενθουσιασμό τα βιωματικά παιχνίδια. Τις ευχαριστούμε που μας τίμησαν με την παρουσία τους και που μας υποσχέθηκαν την υλοποίηση του world café μια άλλη φορά .
Έτσι κλείνοντας  την εσπερίδα η υπόσχεση δόθηκε, να επαναλάβουμε τα βιωματικά εργαστήρια και παιχνίδια στην επόμενη συνάντηση μας.

Στα πλαίσια του παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Δικτύου GREEEN NETWORK θα γίνει και γίνεται ήδη ανταλλαγή εκπαιδευτικών προτύπων μεθόδων  και διαγωνισμών μεταξύ σχολείων εντός και εκτός Ελλάδος.
Ο 1ος διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους τους μαθητές για τη δημιουργία μιας ταινίας και λήγει στις 5 Δεκεμβρίου 2015.Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της O.C.E.A.N http://www.oceanorg.gr/     και  www.greeen.eu.net      

Η  εσπερίδα ήταν και η αρχή της λειτουργίας του Δικτύου "ΚΛΙΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ" ,ελπίζουμε οι μαθητές αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες να συμμετέχουν στο Δίκτυο ενεργά με δράσεις για την κλιματική αλλαγή. 

Η πρώτη δράση είναι η δημιουργία του logo του Δικτύου και ένα παιχνίδι «Δράση 4 εβδομάδων» Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εντός των ημερών στην ιστοσελίδα του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ http://xpolis.blogspot.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: