8/10/08


Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους πιγκουΐνους στην Ανταρκτική







8-10-08: Οι μισές έως και τα τρίτα τέταρτα των πιο σημαντικών αποικιών πιγκουΐνων της Ανταρκτικής κινδυνεύουν με υποβάθμιση ή εξαφάνιση, εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από 2°C. Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF με τίτλο «2°C είναι παρά πολύ».
Συγκεκριμένα, το 50% των αποικιών των αυτοκρατορικών πιγκουΐνων και το 75% των αποικιών των πιγκουΐνων Adélie απειλούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Τα μοντέλα της κλιματικής αλλαγής προβλέπουν ότι μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από τους 2°C μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε λιγότερα από 40 χρόνια, οδηγώντας στη σημαντική μείωση της επιφάνειας του πάγου στο Νότιο Ωκεανό, όπου βρίσκονται οι ουσιαστικότερες περιοχές αναζήτησης τροφής και φωλιάσματος των αυτοκρατορικών πιγκουΐνων και των πιγκουΐνων Adélie.
Η υποχώρηση των πάγων είναι πιθανό να επηρεάσει την αφθονία του ζωοπλαγκτόν (γνωστό ως «κριλ»), που είναι μια ζωτική πηγή τροφής για τους πιγκουΐνους.
«Οι πιγκουΐνοι έχουν μάθει να ζουν στις κρύες και ακραίες συνθήκες της Ανταρκτικής, οπότε η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας, που έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια των περιοχών φωλιάσματος και τροφής για τα μικρά τους, έχει ήδη οδηγήσει σε αξιοσημείωτες μειώσεις των πληθυσμών τους», επισημαίνει ο Χουάν Κασαβέλος, επικεφαλής του προγράμματος για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανταρκτική του WWF. «Αν η θερμοκρασία αυξηθεί ακόμα 2°C, αυτά τα αγαπημένα είδη της Ανταρκτικής θα απειληθούν πολύ σοβαρά», προσθέτει ο Χουάν Κασαβέλος.
Μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από τους 2°C θεωρείται ευρέως ως το όριο πέρα από το οποίο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής χαρακτηρίζονται επικίνδυνες. Πολλά πρόσφατα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας είναι πιθανόν να ξεπεράσει αυτό το όριο.
Η έκθεση «2°C είναι παρά πολύ» ανακοινώθηκε στο παγκόσμιο Συνέδριο της IUCN, που λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί σημαντικά η απειλή της κλιματικής αλλαγής στην Ανταρκτική, αλλά και παγκοσμίως, είναι να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Το WWF καλεί όλα τα κράτη να συνεργαστούν για να καταλήξουν σε μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής για τη μετά-Κιότο εποχή (2012 και έπειτα). Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την υποχρέωση για τις ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 25-40% μέχρι το 2020 και 80-90% μέχρι το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια: