13/2/11

Εικόνες - σοκ με δυνατό μήνυμα


web stats analysisΠρώτο βραβείο στην Τζούντι Μπίμπερ για το σοκαριστικό πορτρέτο της 18χρονης Αφγανής
Το κακοποιημένο πρόσωπο μιας νεαρής Αφγανής επελέγη ως «φωτογραφία της χρονιάς» για το 2010 στον 54ο διεθνή διαγωνισμό
Τη σοκαριστική εικόνα του κτηνωδώς κακοποιημένου προσώπου μιας νεαρής Αφγανής επέλεξαν ως «φωτογραφία της χρονιάς» για το 2010 τα μέλη της κριτικής επιτροπής του 54ου ετήσιου διαγωνισμού World Press Photo που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Ούντε Κερκ του Αμστερνταμ.


Η νικήτρια του πρώτου βραβείου, φωτογράφος, Τζόντι Μπίμπερ κατάγεται από τη Νότιο Αφρική και είχε τραβήξει τη φωτογραφία για λογαριασμό του περιοδικού «Time», το οποίο την είχε «φιλοξενήσει» στο εξώφυλλο του τεύχους της 9ης Αυγούστου 2010.
Το 2ο βραβείο «Ιστορίες εκτάκτων ειδήσεων» κέρδισε ο Γάλλος φωτογράφος Κορεντίν Φολέν. Αντικυβερνητικές ταραχές στην Μπανγκόνγκ
Το 2ο βραβείο «Ιστορίες εκτάκτων ειδήσεων» κέρδισε ο Γάλλος φωτογράφος Κορεντίν Φολέν. Αντικυβερνητικές ταραχές στην Μπανγκόνγκ
Χαρακτηριστικό είναι ότι η φωτογραφία της 18χρονης Μπίμπι Αϊσά κέρδισε και το πρώτο βραβείο στην ξεχωριστή κατηγορία «Πορτρέτα».
Η εικονιζόμενη στη φωτογραφία νεαρή Αφγανή, η οποία κατάγεται από την επαρχία Ορουζγκάν, υπήρξε θύμα της νοσηρής κτηνωδίας του συζύγου της, ο οποίος της έκοψε τα αυτιά και τη μύτη για να την «τιμωρήσει» για το? ανείπωτο θράσος της να τον εγκαταλείψει.
Σήμερα διαβιεί στις ΗΠΑ όπου υπεβλήθη σε επέμβαση επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής.«Πρόκειται για μια απίστευτα δυνατή εικόνα. Εκπέμπει ένα τεράστιο και ισχυρό μήνυμα στον κόσμο, το 50% του οποίου αποτελείται από γυναίκες, πολλές εκ των οποίων εξακολουθούν να ζουν υπό άθλιες συνθήκες και να πέφτουν θύματα βίας», τόνισε η Ρουθ Αϊχορν, μία εκ των μελών της κριτικής επιτροπής.
Μετά το πέρας του διεθνούς διαγωνισμού οι βραβευμένες φωτογραφίες αναμένεται να «ταξιδέψουν» και να παρουσιαστούν σε εκθέσεις 40 χωρών.
Η World Press Photo, η οποία ιδρύθηκε το 1955, είναι μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία εδρεύει στο Αμστερνταμ. Αντικείμενό της, πέραν της διοργάνωσης του ετήσιου διαγωνισμού, είναι η υποστήριξη της επαγγελματικής έντυπης φωτογραφίας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
akatsoulis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: