13/6/11

«Κινδυνεύει» ο επισιτισμός των αστικών και αγροτικών περιοχών λόγων των κλιματικών αλλαγών




 Επισφαλής ο επισιτισμός στις αγροτικές περιοχές και τις πόλεις, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο νερό, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας.
«Τόσο τα προς το ζην των αγροτικών πληθυσμών όσο και η επισιτιστική ασφάλεια των κατοίκων των πόλεων κινδυνεύουν» τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, καθώς η κλιματική αλλαγή θα έχει, τις επόμενες δεκαετίες, σημαντικές επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων για αγροκαλλιέργειες και στην παραγωγικότητα των καλλιεργειών.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τους Φυσικούς Πόρους στον FAO, Αλεξάντερ Μίλερ, σχολιάζοντας την έκθεση του διεθνούς οργανισμού «Κλιματική Αλλαγή, Νερό και Επισιτιστική Ασφάλεια».


«Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός που θα προβλέπει μεγαλύτερη συχνότητα ξηρασιών και πλημμύρων αλλά, ήδη, οι περιοχές του πλανήτη με πρόβλημα λειψυδρίας αναμένεται να γίνουν πιο ξηρές και πιο ζεστές» σημειώνεται στην έκθεση. Η άνοδος των θερμοκρασιών θα επιμηκύνει την περίοδο βλάστησης στο βόρειο ημισφαίριο και θα τη συρρικνώσει στον υπόλοιπο κόσμο. Η εξάτμιση του νερού θα έχει ως αποτέλεσμα πιο μικρές σοδειές και μείωση της παραγωγής. Η συρρίκνωση των παγετώνων, που στηρίζουν το 40% της άρδευσης παγκοσμίως, θα επηρεάσει αρνητικά τα επιφανειακά ύδατα, που είναι διαθέσιμα για αγροκαλλιέργειες. Τα πυκνοκατοικημένα δέλτα των ποταμών είναι αντιμέτωπα με τον κίνδυνο μειωμένων υδάτινων ροών, υψηλότερου βαθμού αλμυρότητας και ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Αυτά είναι μερικά μόνον από τα προβλήματα, τα οποία πρόκειται να αντιμετωπίσει σύντομα ο πλανήτης στο μέτωπο του επισιτισμού.


Η διάστασή τους γίνεται αντιληπτή αν σταθεί κανείς στην εκτίμηση του FAO, ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πρέπει ως το 2050 να αυξηθεί κατά 70%, για να θρέψει έναν πληθυσμό που αναμένεται να αυξηθεί στα 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους.


Το Μάιο, μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Science», υποστήριζε ότι η κλιματική αλλαγή ασκεί ήδη πιέσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών. Οι επιστήμονες που εργάστηκαν σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποίησαν μοντέλα, με και χωρίς μεταβολή θερμοκρασίας και βροχόπτωσης, για να δείξουν μείωση 5,5% της παγκόσμιας παραγωγής σταριού και μείωση 3,8% της παραγωγής καλαμποκιού, ως αποτέλεσμα των αλλαγών στο κλίμα του πλανήτη, την περίοδο 1980-2008. Η μείωση αυτή ισοδυναμεί με το σύνολο της ετήσιας παραγωγής καλαμποκιού στο Μεξικό και το σύνολο της ετήσιας παραγωγής σταριού της Γαλλίας, της μεγαλύτερης σιτοπαραγωγού χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η πρόγνωση κάνει λόγο για ολοένα και πιο κακές καιρικές συνθήκες, σε μία περίοδο εκτόξευσης της ζήτησης για τρόφιμα από μία αυξανόμενη παγκόσμια μεσαία τάξη. Ο Τζέφρι Κάρι, επικεφαλής αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς εμπορευμάτων στην «Γκόλντμαν Σακς» (Goldman Sachs), έχει υπογραμμίσει ότι «η είσοδος δυόμισι εκατομμυρίων στην παγκόσμια μεσαία τάξη είναι πολύ πιο σημαντική από την κλιματική αλλαγή». Αν και το δίλημμα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, ο συνδυασμός των δύο συνιστά εκρηκτικό μείγμα.


Ο δείκτης τιμών των τροφίμων της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος μετρά τις τιμές παγκοσμίως, εκτινάχθηκε κατά 36% τον Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, πλησιάζοντας το ανώτατο επίπεδό του που είχε σημειωθεί το 2008, για να υποχωρήσει ελαφρώς στη συνέχεια.


«Οι φτωχοί στις αγροτικές περιοχές, που είναι και οι περισσότερο ευάλωτοι, θα είναι αυτοί που θα επηρεαστούν δυσανάλογα πολύ» τόνισε ο Αλεξάντερ Μίλερ. Δικαιώνεται σε αυτή την εκτίμησή του από τον διευθύνοντα σύμβουλο του World Food Program USA, Ρικ Λιτς, ο οποίος υπενθυμίζει ότι οι πολύ φτωχοί μπορεί να ξοδέψουν για τροφή ως και το 80% του εισοδήματός τους. Περισσότεροι από 680 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού ζουν με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα, λέει η υπηρεσία του ΟΗΕ, International Fund for Agricultural Development. Πάνω από το 70% αυτών των ανθρώπων ζουν στο Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ και το Πακιστάν, καθιστώντας την περιοχή της Νοτιο-ανατολικής Ασίας, την πλέον ευάλωτη περιοχή του πλανήτη σε πληθωριστικές τιμές τροφίμων και στην κλιματική αλλαγή. Το περασμένο Φεβρουάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η άνοδος των τιμών των τροφίμων ώθησε, μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, περίπου 44 εκατομμύρια ανθρώπους επιπλέον σε κατάσταση έσχατης ένδειας, πυροδοτώντας ταραχές.


Ο προληπτικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι αναγκαίος, λέει ο διεθνής οργανισμός. Προτεραιότητα είναι η υλοποίηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες βέλτιστων πρακτικών «λογιστικής παρακολούθησης των υδατικών πόρων», δηλαδή της λεπτομερούς μέτρησης της προσφοράς νερού, μεταφορών και συναλλαγών, ώστε να είναι δυνατές εμπεριστατωμένες αποφάσεις για το πώς να διαχειρίζονται και να χρησιμοποιούνται οι υδατικοί πόροι, σε όλο και πιο ευμετάβλητες συνθήκες.


Σε επίπεδο αγροκτήματος, οι καλλιεργητές μπορούν να προνοούν για περιόδους σποράς νωρίτερα ή αργότερα των μέχρι σήμερα καθιερωμένων, να μειώνουν τη χρήση νερού και να βελτιστοποιούν την άρδευση. Οι σοδειές και η παραγωγικότητα μπορούν να βελτιωθούν με εφαρμογή πρακτικών που θα εστιάζουν στη διαφύλαξη της υγρασίας του εδάφους.


Τα συστήματα αγροδασοκαλλιεργειών υπόσχονται πολλά. Επιτυγχάνεται αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και προσφέρονται επιπρόσθετα οφέλη, όπως η σκιά που μειώνει τη θερμοκρασία του εδάφους και την εξάτμιση της υγρασίας του, η επιπλέον προστασία έναντι των ανέμων και η βελτιωμένη προστασία του εδάφους και κατακράτηση νερού.


Ωστόσο, ο FAO προειδοποιεί ότι οι ιδιοκτήτες μικρών αγροκτημάτων θα βρεθούν προ ενός πραγματικού «Γολγοθά», στην πορεία υιοθέτησης τέτοιων πρακτικών. Προειδοποιεί, επίσης, ότι η επακριβής χαρτογράφηση της τρωτότητας των περιοχών, ως προς το πώς θα επιδράσει η αλλαγή του κλίματος στο νερό για τις αγροκαλλιέργειες, «είναι καθήκον-κλειδί σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».


www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια: