Η ημέρα ξεκινάει με πρωϊνή εργασία 3-4 ωρών, τα απογεύματα
θα πραγματοποιούνται συζητήσεις,
εκδρομές και περιηγήσεις, ενώ προβλέπεται
και συμμετοχή στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα.
θα πραγματοποιούνται συζητήσεις,
εκδρομές και περιηγήσεις, ενώ προβλέπεται
και συμμετοχή στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα.
"Η" Online 11/6 12:10
Στην Κρήτη, στη Ζάκυνθο, στην Κερκίνη και στο Ζαγόρι, τέσσερα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας, καλεί η μη κυβερνητική οργάνωση WWF Ελλάς, όσους ενδιαφέρονται να συνδυάσουν, φέτος το καλοκαίρι, φθηνές θερινές διακοπές με εργασία για την προστασία των βιότοπων, στο πλαίσιο των θερινών εθελοντικών της προγραμμάτων για το 2011.
Η ημέρα ξεκινάει με πρωϊνή εργασία 3-4 ωρών, τα απογεύματα θα πραγματοποιούνται συζητήσεις, εκδρομές και περιηγήσεις, ενώ προβλέπεται και συμμετοχή στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα.
Στην Κρήτη οι συμμετέχοντες θα εργαστούν στην αποκατάσταση και διαχείριση δύο σημαντικών υγροτόπων, στον Αλμυρό Ηρακλείου, από 17 μέχρι 30 Ιουλίου και στον Καλαμιώνα Μαλίων, από 24 Ιουλίου μέχρι 6 Αυγούστου. Επίσης, θα προχωρήσουν σε εργασίες καθαρισμού των υγροτόπων και θα λειτουργούν ενημερωτικό περίπτερο σε συνεργασία με το δήμο Μαλεβιζίου, στον Αλμυρό και το δήμο Χερσονήσου στα Μάλια.
Η προστασία της πλούσιας ορνιθοπανίδας στη λίμνη Κερκίνη, στη Μακεδονία αποτελεί το αντικείμενο των εθελοντών που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα, από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 13 Αυγούστου. Κατασκευή πλωτών βάσεων για το φώλιασμα των σπάνιων πουλιών, δημιουργία και συντήρηση υποδομών (θέσεις παρατήρησης και σταθμοί ξεκούρασης), ενημέρωση επισκεπτών, συμμετοχή σε μετρήσεις πανίδας (αρπακτικά πουλιά, βίδρες και άλλα), θα λάβουν χώρα σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.
Τα Σεκάνια στη Ζάκυνθο, η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, είναι ο επόμενος σταθμός του προγράμματος, από 16 ως 27 Αυγούστου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν συντήρηση μονοπατιών, αυλακιών, πασσάλων καθώς και του φυλακίου.
Δίπλα στον ποταμό Αώο, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και δίπλα στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, βρίσκεται η Βωβούσα, στο Ανατολικό Ζαγόρι. Το επίκεντρο του προγράμματος είναι η προστασία των πυκνών δασών και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Πίνδος Περιβαλλοντική, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μετσόβου και Μηλιωτάδων και υλοτόμους από τους δασικούς συνεταιρισμούς Βωβούσας. Οι εργασίες αφορούν περιπολίες σε επιλεγμένα σημεία του Εθνικού Πάρκου και στελέχωση πυροφυλακίων, συντήρηση, καθαρισμό, σήμανση και διάνοιξη πεζοπορικών δρόμων. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από 31 Ιουλίου μέχρι 28 Αυγούστου.
Η συντονίστρια Συλλογικών Δράσεων και Εθελοντών WWF, Τζένη Λαζάρου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα θερινά εθελοντικά προγράμματα ξεκίνησαν το 1995. Έχουμε βρεθεί σε πάνω από 30 περιοχές και έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες άνθρωποι. Τα τελευταία χρόνια έχουμε όλο και περισσότερες συμμετοχές, και από μεγαλύτερες ηλικίες, όπως 55 χρόνων και πάνω».
Προσθέτει, ακόμη, ότι «το πρόγραμμα προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο τουρισμού. Οι εθελοντές δεν είναι ο κλασσικός τουρίστας, αλλά ζυμώνονται με την τοπική κοινωνία, γνωρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων εκεί, έρχονται σε επαφή με τη φύση και σημαντικές οικολογικές περιοχές. Επίσης, μαθαίνουν να ζουν με λίγα πράγματα, απλά και λιτά, αναπτύσσουν γνωριμίες και φιλίες. Για τους ανθρώπους των αστικών κέντρων είναι μία ευκαιρία να “αδειάσει το μυαλό τους”. Παράλληλα, ενισχύεται η βιώσιμη ανάπτυξη για την τοπική κοινωνία. Πολύ σημαντικό για εμάς είναι ότι οι εθελοντές βλέπουν από κοντά το έργο του WWF, τις δράσεις μας και πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας και έτσι γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές μας».
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 105 ευρώ (80 για τους υποστηρικτές της WWF) και καλύπτει διαμονή, διατροφή, ιδιωτική ασφάλιση, καθώς και ξεναγήσεις. Το πρόγραμμα στη Βωβούσα θα είναι μικρότερης διάρκειας, μία εβδομάδα, και το κόστος θα είναι 50 ευρώ. Κάθε ομάδα θα αντικαθίσταται ανά εβδομάδα, οπότε θα συγκροτηθούν τέσσερις ομάδες.
Δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν έως την Κυριακή, 26 Ιουνίου στη WWF Ελλάς, στο τηλέφωνο 210-3314893
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου