6/6/11

Εκπέμπουν SOS για τις εκπομπές αερίων

Αυξάνονται οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου παρά τις προσπάθειες 20 ετών προς την αντίθεση κατεύθυνση, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΔΥΕ), η οποία συντάχθηκε εν όψει της σημερινής έναρξης της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα στη Βόνη.


Αλλη μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε χθες, δείχνει ότι οι αναπτυσσόμενες και όχι οι αναπτυγμένες χώρες είναι αυτές που τηρούν περισσότερο τη δέσμευσή τους για μείωση εκπομπής ρύπων.


Μια από τις πιο κρίσιμες προπαρασκευαστικές περιβαλλοντικές συνόδους ξεκινά σήμερα στη Βόνη, συνάντηση που θα θέσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διεθνή σύνοδο στο Ντέρμπαν στο τέλος του έτους. Τα μηνύματα όμως είναι απαισιόδοξα. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διευρύνεται η χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και σειρά κρατών έχουν δεσμευτεί ότι θα μειώσουν την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, πέρυσι οι εκπομπές διοξειδίου έφθασαν τους 30 γιγατόνους, αύξηση 5% σε σχέση με το 2008, έτος που σημειώθηκε το προηγούμενο ρεκόρ.


«Πρόκειται για σοβαρή υποχώρηση» στις ελπίδες μας για μείωση της θερμοκρασίας της Γης κατά 2 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, είπε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΔΥΕ.


Η έκθεση της Υπηρεσίας σημειώνει επίσης ως κακή είδηση ότι εξαιτίας του δυστυχήματος στην Ιαπωνία, πρωτίστως η Ιαπωνία αλλά και η Γερμανία χαλαρώνουν τη μάχη κατά της μόλυνσης μειώνοντας την εξάρτησή τους από τα πυρηνικά. Αναγνωρίζει η ΔΥΕ ότι υπάρχουν άλλα μειονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας, αλλά αναδεικνύει ότι δεν εκπέμπει διοξείδιο.


Μελέτη του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης αποκαλύπτει ότι από το 2009, όταν στην Κοπεγχάγη οι χώρες δεσμεύτηκαν για περικοπές εκπομπών, οι αναπτυσσόμενες είναι αυτές που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 60% των υπεσχημένων μειώσεων.


Ε.ΒΑΤ. (Πηγή: Ασ. Πρες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: